Categories

Τιπς για σιρόπια και μαρμελάδες



 *Η μαρμελάδα μας είναι πανέτοιμη όταν το θερμόμετρο δείξει 105°. Αν την αφήσουμε παραπάνω στη φωτιά, θα χαλάσει και θα ζαχαρώσει. 

*Για να αποφύγετε το ζαχάρωμα στα γλυκά του κουταλιού, αντικαταστήστε το χυμό λεμονιού με ένα βαζάκι γλυκόζη. Έτσι δε θα ξινίσει το γλυκό. 

*Στις παραδοσιακές συνταγές για γλυκά κουταλιού των γιαγιάδων μας, βλέπουμε ότι χρησιμοποιούσαν ασβεστόνερο (δηλαδή σβησμένο ασβέστη διαλυμένο σε νερό) για να σφίξει το γλυκό που περιείχε πιο υγρά κι ευαίσθητα φρούτα (καρπούζι, βερίκοκο, κολοκύθι). 

*Αφού αποστειρώσουμε τα βάζα μας, ρίχνουμε μέσα τη μαρμελάδα όσο αυτή είναι ακόμη ζεστή. Κατόπιν, γυρνάμε τα βάζα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει το περιεχόμενο. Με αυτό τον τρόπο θα κλείσουν σίγουρα αεροστεγώς. 

*Αν φτιάχνουμε σπιτική μαρμελάδα με μεγάλα κομμάτια φρούτου, καλό θα είναι να μην τη μεταγγίσουμε στα αποστειρωμένα βαζάκια όσο είναι ζεστή. Ο λόγος; Για να μην ανέβουν τα κομμάτια του φρούτου στην επιφάνεια του βάζου μας. Ας κάνουμε υπομονή μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα.  

*Στο σιρόπι που φτιάχνουμε για να σιροπιάσουμε το παντεσπάνι για τις τούρτες σοκολάτας, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο Cherry (λικέρ κεράσι) ή κονιάκ, αναλόγως πόσο δυνατή θέλουμε τη γεύση του αλκοόλ στους πάτους. Επίσης, στο σιρόπι για το παντεσπάνι της λευκής τούρτας , μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα λεμονιού, για να είναι πιο αρωματικό το τελικό αποτέλεσμα και λιγότερο "βαρετό". 

*Κατά το ανακάτεμα των φρούτων που βράζουν να χρησιμοποιείτε πάντοτε και μόνο ξύλινη κουτάλα.

 *Εάν στη μαρμελάδα μας σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε φρούτα που είναι σκληρά ή όχι ώριμα, καλό είναι να τα σιγοβράσουμε λίγη ώρα πριν προσθέσουμε τη ζάχαρη. Κι αυτό, ώστε να μαλακώσουν, να βγάλουν την πηκτίνη τους και να απορροφήσουν καλύτερα τη ζάχαρη.  

*Για να πήξει η μαρμελάδα χρειάζεται την ουσία που λέγεται πηκτίνη και η οποία βρίσκεται στα φρούτα. Δεν έχουν όμως όλα τα φρούτα την ίδια πηκτίνη. Η πηκτίνη των φρούτων εντοπίζεται κυρίως στη φλοίδα και τα κουκούτσια. Καλό είναι λοιπόν, να τυλίξουμε τα παραπάνω σε ένα τουλπάνι και να τα αφήσουμε να βράσουν για κάποια ώρα μαζί με τα φρούτα μας.  

*Οι μαρμελάδες διατηρούνται σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος για 1 χρόνο. Αν τις ανοίξετε όμως, έχουν διάρκεια ζωής τους 6 μήνες. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μούχλα στην επιφάνειά τους, θα πρέπει να τις πετάξετε όπως είναι.  

*Στην περίπτωση που φτιάχνετε μαρμελάδα χρησιμοποιώντας φρούτα όπως νεκταρίνια, φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια ή σύκα, επειδή περιέχουν μικρή ποσότητα πηκτίνης, θα πρέπει να υποβοηθήσετε, αγοράζοντας από το σούπερ μάρκετ ειδική ζάχαρη για μαρμελάδες, που περιέχουν πηκτίνη. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η μαρμελάδα χρειάζεται λιγότερο χρόνο βράσης.