Categories

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΤΖΙ

Υλικά:
1 κονσέρβα (500 γρ) αμπελόφυλλα ή 100 περίπου φύλλα φρέσκα
1 κούπα ρύζι
2 κούπες νερό (για το βράσιμο)
1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. δυόσμο
χυμό από 2 λεμόνια
½ κούπα ελαιόλαδοΑλατοπίπερο
(προαιρετικά: ½ κούπα κουκουνάρι)

Εκτέλεση
Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματάμε. Αν είναι κονσέρβα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε για 5 λεπτά περίπου.

Πλένουμε το ρύζι  2 φορές. Στο δεύτερο πλύσιμο το αφήνουμε με το νερό για ½ ώρα περίπου. Το στραγγίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον διόσμο, αλάτι, πιπέρι, λάδι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα τοποθεντώντας στη μέση 1 κ.γ. γέμιση. Τοποθετούμε κυκλικά στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το λάδι, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και ρίχνουμε βρασμένο το νερό. Μόλις πάρει βράση το φαγητό χαμηλώνουμε στο ελάχιστο σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε ώσπου να ρουφήξει όλα τα υγρά.

Συνοδεύουμε με γιαούρτι στραγγιστό.