Categories

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ


 (12 μέτρια μπιφτέκια)

Υλικά

1 κ. κιμάς μοσχαρίσιος από λάπα (1 φορά περασμένος από μηχανή)
1 ντομάτα τριμμένη
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο και στιμμένο
2 αυγά
1 πακέτο φρυγανιές τριμμένες
2 πρέζες κύμινο σκόνη
2 πρέζες μπαχάρι σκόνη
αλάτι, πιπέρι
χυμό από μισό λεμόνι


Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε καλά χωρίς να βάλουμε νερό και λάδι. Αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο (ή από την προηγούμενη).
Πλάθουμε ισόπαχα μπιφτέκια, όχι πολύ χοντρά. 

Ψήνουμε:
1) Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στη μεσαία θέση στις αντιστάσεις,  για περίπου 10-15 λεπτά από την κάθε πλευρά, στη σχάρα. Ή στο γκριλ (που έχουμε προθερμάνει καλά) για 6 - 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν έντονα και να γίνουν και στο εσωτερικό τους.
Από κάτω απαραιτήτως ταψί για να συγκεντρωθούν τα υγρά του ψησίματος (που μπορούν να γίνουν ωραιότατη σάλτσα).  

2) Σε τηγάνι, χωρίς λιπαρά, ή σε γκριλιέρα στην εστία της κουζίνας, στη μεγαλύτερη ένταση, για περίπου 6-7  λεπτά από την κάθε πλευρά ή λίγο παραπάνω. 

3) Στα κάρβουνα, όπως και στο γκριλ, για 5-8 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς. 
Κανονικά, το μπιφτέκι στο κέντρο του θα πρέπει να παραμένει ροζέ για να είναι αφράτο και ζουμερό, όμως στην Ελλάδα που τα θέλουμε όλα καλοψημένα αυτό δεν συνηθίζεται. 


Για να εξακριβώσετε αν ψήθηκαν τα μπιφτέκια σας μπήξτε μέσα ένα πιρούνι. Αν ο ζωμός που βγει είναι κόκκινος τότε το μπιφτέκι είναι άψητο, αν είναι ροζ τότε είναι μισοψημένο. Αν δεν έχει χρώμα τότε είναι καλοψημένο.